LCHF-igen
Vad roligt med lite feedback! Nu har jag hållt på i en vecka med denna kosten och av alla sätt jag provat måste jag säga att detta är den som känns bäst! Efter 3-4 dagar försvinner nästan sötsuget och suget efter bröd m.m. (det finns varianter av bröd i LCHF också, recept kommer här nedan...) och det är mycket lättare att tänka bort potatis, pasta m.m.
Tänkte att jag nu när jag ändå håller på kan skriva ut vad jag ätit på dagarna. Om någon är nyfiken och behöver inspiration så kan ni ju titta hit!
Man kan googla hur mycket som helst om LCHF, men enkelt sagt så är detta de saker som jag tänker på (och jag är inte fullständigt slavisk i min kost!) Ibland mår man inte bra av alldeles för lite kolhydrater, då kan man ta t.ex. lite mer bär eller någon frukt. Vissa mår riktigt dåligt av att skära bort kolhydraterna, men många diabetespatienter och personer i mycket varierande åldrar omkring mig har provat och det har funkat. Man får känna efter!
- En skål med filmjölk och en egen müsliblandning gjord på linfrön, mandel/hasselnötter/valnötter, kokosflingor, solrosfrön och sesamfrön. I filmjölken lägger jag en ordentlig matsked turkisk yoghurt.
- En rulle ost med Bregott på.
- En rulle skinka med Philadelphia och avocado i. (Detta går ju att förändra i oändlighet).
Nu har jag precis tränat och ska äta något litet. Blev sugen på en smörgås (som mamma sa, brödsuget är svårt att bli av med!) Har då gjort Oopsie-bröd som är baserade på ägg. Detta receptet är gjort enligt följande recept:
Det blev ett långt inlägg och fler blev det! Det var lite info iallafall, håll till godo!
Tänkte att jag nu när jag ändå håller på kan skriva ut vad jag ätit på dagarna. Om någon är nyfiken och behöver inspiration så kan ni ju titta hit!
Man kan googla hur mycket som helst om LCHF, men enkelt sagt så är detta de saker som jag tänker på (och jag är inte fullständigt slavisk i min kost!) Ibland mår man inte bra av alldeles för lite kolhydrater, då kan man ta t.ex. lite mer bär eller någon frukt. Vissa mår riktigt dåligt av att skära bort kolhydraterna, men många diabetespatienter och personer i mycket varierande åldrar omkring mig har provat och det har funkat. Man får känna efter!
- Pasta, ris, potatis, quinoa, couscous och bulgur är helt uteslutet.(Detta är det som är svårast i början, första 4-5 dagarna, och det som man saknar minst när man vant sig).
- Enkelt sagt ska ett livsmedel inte innehålla mer än 10 g kolhydrater per 100 g.
- Man får äta en frukt eller ca en dl bär om dagen om man känner att man inte mår bra av att inte äta kolhydrater alls. (Jag brukar ta ett päron men det är säkert egentligen för sött. Granatäpple innehåller få kolhydrater liksom äpplen och kiwi).
- Protein och fett är välkommet! Ägg är genomgående i LCHF, men även avocado, nötter,feta såser, ordentliga korvar och annat "riktigt" fett. Kallpressade oljor.
- Det behöver inte vara så krångligt - blir du bortbjuden till kött med potatis och sallad och sås - skippa potatisen och ös på med sallad och en rejäl såsaslev!
- Riktigt mörk choklad är jäkligt gott. Lägg på ett halvt päron och sätt in i ugnen så har du en dessert. Ät gärna en bit brie eller två (och andra mögelostar för den delen) men skippa kexen!
- Enligt LCHF ska allt vara så fett som möjligt (i princip) men jag kan tycka att det blir lite väl. Prova dig fram men undvik framförallt kolhydrater och onödiga tillsatser (E-medel).
- En skål med filmjölk och en egen müsliblandning gjord på linfrön, mandel/hasselnötter/valnötter, kokosflingor, solrosfrön och sesamfrön. I filmjölken lägger jag en ordentlig matsked turkisk yoghurt.
- En rulle ost med Bregott på.
- En rulle skinka med Philadelphia och avocado i. (Detta går ju att förändra i oändlighet).
Nu har jag precis tränat och ska äta något litet. Blev sugen på en smörgås (som mamma sa, brödsuget är svårt att bli av med!) Har då gjort Oopsie-bröd som är baserade på ägg. Detta receptet är gjort enligt följande recept:
- 3 ägg, separera gulan och vitan. Vispa vitan hård.
- 85-100 g Philadelphiaost blandas med gulan, lite bakpulver och lite salt. Vänd ihop äggblandningarna och klicka ut på en plåt, blir ca 6 st Oopsies. Hyst in i ugnen på 150 grader i 25 minuter. Föränta er inte att det smakar precis som bröd, det är mer....gummiaktigt än bröd men det är något att lägga ett pålägg på och det fungerar helt okej! Dessutom nyttigt och inget mjöl i!
Det blev ett långt inlägg och fler blev det! Det var lite info iallafall, håll till godo!
Kommentarer
Trackback