8 km intervall

Nös i morse och fick genast den otäcka förkylningskänslan; kallsvettig, lite matt, tjock i halsen och så vidare...förträngde känslan, tog en panodil och lät det gå några timmar. Tänkte att om jag nu ska bli förkyld så får jag bli det NU och sen hinna bli frisk till varvet igen! Men faktiskt så kände jag mig helt normal vid lunch och gav mig prövande ut på en tur -och det gick perfekt! Körde 8 km intervall, med lungorna i halsen till slut...men det var det värt! Bara 2 veckor kvar till finalen!! På lördag blir det lååånglopp hos mamma och pappa med Johan som världens bästa cykelcoach vid min sida. Heja mig!


Trippelkvällar

Pustar ut efter kväll nummer två av tre möjliga. Har varit på ortopedsidan både igår och idag och jag är helt grön där...! Vi "nya" har inte fått vara på ortopedsidan tidigare men det är ändrat ganska nyligen. Detr massor med nya saker att lära sig och vi ska gå gipsutbildning m.m. Skoj och lite nervöst på samma gång, jag kan inte rutinerna osv men det kommer man in i...

Till helgen blir det en långrunda igen. Veckan som gått har bara bjudit på två normallånga pass då jag jobbat nätter och bara varit ledig en dag. Man är INTE sugen på ett långpass efter en natt..men på lördag då blir det ett! 18,6 km har jag snickrat ihop. Det är bara 600 m längre än förra lördagen men jag är glad för varje meter till jag hinner träna. Varvet närmar sig med stormsteg och nu är det knappt 3 v kvar! Startbeviset sitter på kylskåpet, skorna är insprungna och tågbiljetten är bokad...dessutom är motivationen rätt hyfsad och känslan i kroppen är bra. Gött! Nu ska jag sova, imorgon kl 8 blir det kostrådgivning hos löpcoachen. Ha en god natt!


Ny kurs

Måste berätta om den nya kursen jag ska gå! Jag gick ju nyligen AMLS (Advanced Medical Life Support) och nu är jag anmäld till ATLS (Advanced Trauma Life Support) vilket inriktar sig på traumasituationer och livshotande tillstånd som tillkommer. Ska bli kul! Trauma, sår och kirurgi är min grej. Gillar att greja och agera snabbt i såna situationer. Då jäklar sitter adrenalinet i taket en stund...
ATLS-kursen är här i Karlskrona och vi håller på i tre låååånga dagar. Första dagen varar från 7.30-19.30...! Vi kommer att vara blandade sjuksköterskor och läkare här också, skillnaden är att man som sjuksköterska är med som "auditör" vilket innebär att vi "bara" ska lyssna på föreläsningarna och assistera vid övningarna men vi behöver inte göra något prov, varken skriftligt eller praktiskt (PHUUUUU...!). Vi ska dock läsa en engelsk bok på 500 sidor även här (precis som i AMLS) och göra ett pre-test, alltså ett test för att se hur mycket man kan eller för att leta reda på sånt man inte kan. Denna kursen varar från 15-17 maj och sista dagen, fredagen är dagen innan Göteborgsvarvet så när hjärnan har kollapsat sista timmen för dagen ska jag sätta mig på ett tåg mot Allingsås och Lisas familj innan vi knallar iväg till Göteborg den 18...! Börjar bli nära nu..
 
Ha en fin kväll!

Fadäser

Jag är hälsoinspiratör på mitt jobb. Jag är ansvarig för att anmäla folk till lopp, se till att de tar ut friskvårdstimmar, uppmuntrar dom till rörelse på olika sätt och informerar om gym och andra aktiviteter som friskvården på Landstinget erbjuder. Nu är det fullt igång med olika lopp under våren och vi har precis anmält oss till Vårruset i Växjö. Akutarna heter vi (akutsköterskor som kutar, liksom). Idag skulle jag anmäla oss till Blodomloppet här i Karlskrona en kvart innan jag gick av natten i morse. Insåg då att sista anmälningsdagen var igår, och jag har skrivit upp att sista var idag - PANIK! Sidan var helt låst, gick inte att anmäla någon alls, vi är 15 stycken och jag har ordnat med fina träningströjor med akutens logga på och allt. Inte det man vill upptäcka efter ett nattjobb direkt...panikmailade till ansvarig på Bloderiet och han förlängde anmälningsdagen så nu hoppas jag att vi alla kommit med! Ska bli kul, jag tror aldrig vi varit så många som 15 som springer eller går. Första loppet, Vårruset, går av stapeln nästa vecka - sen är löparsäsongen igång!
Tänkte springa en sväng idag, men jag har jobbat natt och då känner man sig bakfull. Är inte det minsta sugen på att springa idag heller. Det får bli två pass i helgen istället.

Ikväll är jag ensam hemma för Johan blev medsläpad (väldigt ovilligt, säkert...) på after work på Scandic. Jag ska fira min ensamhet med djupfrysta rester och torkade fikon - MUMS! Jobbar sedan fram till måndag kväll.

NU är det jag och soffan och TV:n för resten av kvällen!
 

Mörad

Igår var jag på gymet för mitt lilla veckopass med styrka. Tycker styrketräning är ganska tråkigt men det behövs lite stabilitetsövningar för att orka hålla kroppen uppe och rak när man springer. Jag körde marklyft med skivstång; ena benet ska vara ett långt kliv före det andra, en skivstång ska ligga mellan fötterna och sen gör man utfall/marklyft. Det ska ta i låren och rumpan. Jag gjorde också rygglyft med skivstång och JÄKLAR vilken träningsvärk jag har i rumpan och låren idag! Går som en stel pensionär och att gå ner i trappor är riktigt plågsamt. Sprang 6,5 nu på morgonen och då aktiverades liksom värken rejält så nu är jag helt öm! Det blir vila imorgon, nästa pass blir på fre em och på lördag. Ha en fin dag!


Längsta hittills!

Igår gav jag mig av på mitt livs längsta runda! 17,5 km kan vi väl säga att det blev. Vissa klockor säger 17,3 och vissa mobiler säger 17,8 så vi möts på mitten nånstans. Johan cyklade med mig hela vägen, coachade mig och peppade inför backar m.m., sa åt mig att räta på mig, dricka och höja stegen när jag blev trött. Så himla bra, han är för fin den där Johan! Fantastiskt väder var det också och t-shirt premiär på löparrundan - gött! På kvällen åt vi på Harrys, för att fira att Johan fyllt år, med våra underbara vänner Henrik och Mia och sedan fortsatte kvällen här hemma med tårta,spel, god dricka, snacks och godis till halv fyra på natten. SÅ himla bra kväll! Nu väntar kalas med svärföräldrarna och sen två jobbnätter..mindre kul, men detta inlägget skulle bara handla om roliga saker så jag utvecklar inte det vidare!

Ha en fin dag!
 
Två svettlökar i mål efter två timmar och 17,5 km senare!

Ungdomens källa?

Sitter och tittar på kändisar nu och då. Man vänjer sig verkligen fort vid deras utseende, oavsett hur mycket dom opererat sig! Jämförde några stycken med hur dom såg ut i början av karriären och hur dom ser ut nu...
Cher...
 

Michael Jackson, redan ganska omgjord på första bilden...
 
Liz Taylor
 
 

Ja, detta var kvällens lilla reflektion.
 
 

Segdag

Idag har som sagt varit den första lediga dagen av 8 jobbdagar...jobbar till på fredag och sen i helgen blir det kalas för Johan som fyller år! Ska bli himla mysigt. Jag har inte gjort ett smack idag känns det som, men ändå har det blivit lite pyssel. Jag har handlat inför helgen, bakat kakor och städat lite hemma. Skulle egentligen springa 8 km men det blåser och är inte särskilt varmt (igen) så jag blev så less och bestämde mig för att inte träna alls idag. Har ju gymet och Friskis men jag är helt omotiverad. Jag får ta en sväng imorgon istället och på lördag innan vi ska fira Johan ska jag springa 18 km...! Jag har bakat två kakor; några muffins med hallon och några nya lite oväntade kakor; ingefärskakor med chokladbitar. Smakar lite som pepparkakor med choklad i, runda småkakor. Vi får väl se om dom går ner. Nu ska jag ta mig en dusch och gå tillbaka till min soffa för resten av kvällen. Kanske min kropp talar om för mig att jag behöver vila idag på min lediga dag? Så tolkar jag det!

Klagomål

Jag måste bara gnälla av mig lite; har jobbat nu tors-sön. Är ledig imorgon, sen jobbar jag tis-fredag. Ledig lördag sen jobbar jag sön-tors. Jag är hela tiden bara ledig en dag i taget och det är slitigt. Jobbar 100% men det är ett hel*ete när man jobbar skift, man känner sig aldrig utvilad...Man blandar dag, kväll och natt och kroppen och hjärnan hinner liksom aldrig pausa ordentligt. Jag har två sammanhängande tvådagarsledigheter fram till 8 juni...annars bara en dag åt gången. SUCK...!

Azorerna?

Nästa år fyller Johan 40(!!!) och jag 30 (gapskratt, när blev jag vuxen?!). Då har vi tänkt åka på en tvåveckorssemester till nåt fint ställe och vi har snöat in på Azorerna. Där kan Johan gå omkring och fota allt han vill och jag kan sola och bada med delfiner (!!!) - min livslånga dröm. Azorerna ligger utanför Portugal och är en väldigt naturrik vulkanö (eller kanske många öar, jag har inte så bra koll). Solig är det iallafall och vattnet är alltid 16-23 grader. Det får gärna vara närmre 23 än 16 när jag ska dit, dock...Är det någon som varit på Azorerna som kan tipsa? Är det dyrt med mat och dryck m.m.? Får kolla upp det hela lite närmre tror jag..
 
 
 

Energibalans

Jag var ju hos kostrådgivaren Anna i torsdags och det gick bra! Jag vägde mig (Phuuu....); fick inga utbrott, varken vredes- eller gråt. Jag kände mig inte heller helt hopplös där jag stod på vågen. Jag visste min ungefärliga vikt eftersom jag dumt nog vägt mig två veckor innan och här hemma fått ett vredes- och gråtutbrott som resulterade i att Johan tog ut batterierna på vågen och tejpade fast en lapp över batteriluckan där han skrev "NEJ!" om jag skulle få för mig att sätta i batterierna igen...Det blir med andra ord inte några fler vikter här hemma på ett tag iallafall...! Jag vägde mig som sagt och insåg att jag hade samma vikt som när jag vägde in mig på Xtravaganza för 2 år sen. Blev först lite modlös och kände mig hopplös en liten stund MEN skillnaden nu var att jag hade 10% mindre fett och mer muskler än när jag vägde in mig för två år sen. Så vikten är alltså densamma fast denna gången är det mer muskler och en del mindre fett. Man kunde också se att jag hade stark underkropp tack vare löpningen. Överkroppen behöver jag muskla upp lite! Vi tittade också på den mat som jag registrerat i fem dagar och vi kom fram till att jag äter bra och nyttig mat så jag behöver inte ändra på så mycket där. Mer proteiner och bra fett ska jag få i mig. Dessutom insåg jag att jag ätit i genomsnitt ca 1000 kcal för lite varje dag vilket gör att kroppen inte får i sig tillräckligt för att orka bränna bort överflödig vikt. Jag har tillgång till ett program på datorn där man registrerar mat och all motion/rörelse man gör varje dag - från påklädning på morgonen till maratonlöpning. Jag bränner i genomsnitt ca 3000-3500 kcal om dagen och äter ca 2000 kcal. För att gå ner i vikt behöver jag ligga på ett underskott på ca 300-500kcal/dag. Så nu registrerar jag ett par dagar till. Inte några stora förändringar alltså, bara lite vridningar uppåt på protein och fett och lite vridningar ner på kolhydrater och några råa grönsaker på det så ska nog detta gå hem! Datorn föreslog att jag skulle ner 12 kg men det blir för mycket. När jag vägde som minst för 1½ år sedan blev jag lite pinnig tyckte jag. Trivdes inte helt och hållet i det så jag siktar nu på 7-8 kg och mer muskler...=)
Känns bra att detta inte är en diet utan mer att jag ska fortsätta precis som jag gjort hela tiden och registrera ibland så jag ser svart på vitt vad jag gör rätt och vad jag gör fel!
Detta blev ett långt inlägg, men ibland blir det så.


Ha en fin kväll!

Tidig morgon

God morgon! Vaknade när Johan gick till jobbet 7.30 och kunde inte somna om. Lika bra det, för jag ska ut till Blekinge Health Arena nu kl 9.00 och ha möte med min löparcoach. Vi ska prata om löpning, kost, hur man balanserar en bra kost/stress på jobbet, hur jag ska äta när jag ska jobba nätter och när jag jobbar blandat nätter, kvällar och dagar. Vi får se hur det faller ut! Om ett halvår har man ett nytt möte där man jämför dagens resultat (ja, jag ska då väga mig också, det kommer jag dock inte vidröra i bloggen). Ska bli spännande och lite läskigt!

15 km avklarat!

Jag lever, svimmade inte och gav inte upp! Tillbaka var det motvind och trögt i benen, men jag rörde dom framåt i någon sorts joggliknande rörelse. Bilisterna trodde kanske att jag behövde hjälp, men jag klarade mig hem! Sprang 7,5 km mot Nättraby och likadant tillbaka. Gick först i 10 minuter och värmde upp för jag är så rädd om mina benhinnor och vill absolut inte riskera att det ska göra ont igen så då får det gå lite långsamt i början! Gick 200-300 m. efter halva rundan också för där var en skogsmaskin som täckte hela vägen med timmer så det fick bli en liten paus där. Gick också de sista 5-7 minuterna av rundan med tanke på benen för att få dom att varva ner lite. Allt som allt gick det bra. Som sagt; det går inte fort men jag tar mig fram och det känns inte helt oövervinnerligt att springa ytterligare 6 km som Gbg-varvet kräver. Hela rundan idag tog 1 h 40 min. och det är med gångpauserna inräknat så jag räknar med att det finns rum för förbättring! Jag måsta bara tänka mer på min hållning så jag inte "sätter mig" när jag blir trött. Då blir hela kroppen tung och benen böjs och allt går sakta. Jag har redan förbättrat min hållning men lite till kan jag! Och så klart backträning måste jag träna på. Det kändes inget särsklit i benen fram till kanske 9-10 km, då kände jag att jag började bli lite stum i låren och höfterna. Hade med mig vatten och Dextrosol så jag kände mig inte trött av den anledningen. Sista 2 km blev jag trött och stum igen, bara för jag visste att det var nära hem.
 
Nu blir det iallafall soffan resten av dagen och ikväll blir det fika och tjejträff hos Ida - äntligen!
 
Dagens outfit med vätskebältet på!
 

Långdistans

Idag har jag vilat 3 dagar sedan jag sprang 9 km i söndags. Idag ska jag ge mig på en ordentlig utmaning; 15 km! Lugnt tempo, eventuellt får jag lägga in små pauser med gång. Vi får se hur det går. Det längsta jag sprungit tidigare är 14 km och då var det av misstag för jag sprang fel. Hade varken dryck eller druvsocker med mig så jag blev lite uttorkad och fick pausa. Hade dessutom på mig för mycket kläder. Men idag är jag förberedd! Det blir ungefär till Nättraby och tillbaka. Eftersom det är svårt att hitta på så långa rundor så tänkte jag ta en runda som jag springer fram och tillbaka..Jag bloggar mer i e.m och berättar hur det gick!

Dagens positiva

Jag springer normalt i ett 6 km-tempo (1 km på 6 minuter). Det är motsvarande 10 km/h. Min pulsklocka visar bara km-tempo och jag brukar på ett långpass ligga mellan 9-10 km/h. Om jag springer snabbt vissa sträckor ligger jag kanske på 10,2 km/h en kort sträcka (ett par hundra meter snackar vi då). Jag har nu tränat enligt mitt halvmaraprogram i 4 veckor och märker redan skillnad! Det är så himla kul. Idag skulle jag springa 3 st 1 km-intervaller i snabbdistanstempo. Egentligen skulle jag springa 3 km snabbdistans men jag orkar inte hålla ut så länge riktigt än (i det tempot) så därför delade jag upp intervallen. Dagens positiva var att jag under alla tre kilometrarna orkade hålla ett tempo på mellan 10,3-10,7 km/h! Ni kanske inte tycker det låter så mycket men jag har aldrig orkat hålla ut så länge i den hastigheten. Nöjd!

Glumslövshelg

Åkte tåget direkt efter jobb i fredags. Såg fram mot att slappna av lite på tåget; hade köpt en skvallertidning, naturgodis och en Pepsi Max som jag skulle snaska på ner till Lund och Landskrona. Men nej. ALLA - verkligen alla i Blekinge tyckte att 15.40-tåget var perfekt att åka med denna fredagseftermiddag och jag satt som en gravad lax ända ner till Lund. Massa ljud och obekväma sittställningar. Var helt slut när jag kom fram. Mamma hämtade och sen kunde jag äntligen bre ut mig i soffan hemma.
 
Igår var jag på mitt livs första och kanske enda fitnesstävling. Min fina vän Jullan tävlade och vi kompisar var hejarklack - den bästa och mest högljudda såklart! Stöttar Jullan i sin resa men för övrigt tycker jag att det är en galen sport/tävling. Nog talat om det. På kvällen käkade vi iallafall en helt vansinnigt god buffe på S:t Markus vinkällare i Malmö, jag rekommenderar alla att gå dit och ta buffén! Man får förrättsbuffé, huvudrättsbuffé, efterrättsbuffé (fatta; efterrättsBUFFÉ!) och ett ostbord. Galet gott var det.
Åkte hem helt slut och sov till nio idag innan jag och världens sötaste hund gav oss ut på ett intervallpass på 9 km. Hon är så söt, när jag tar på mig löparkläderna kommer hon springande och tittar intensivt på mig. Hon tycker det är kul att springa! Galopperar med hela vägen.
 
Åkte från Glumslöv vid ett idag och träffade min bror en snabbis på Grand i Lund. Nu är jag hemma efter en åksjuke-framkallande tågresa från Lund. Måste komma ihåg att köpa receptfria åksjuketabletter innan jag åker nästa gång. Man blir så trött bara, men då kanske jag somnar hela resan istället för att sitta och bli yr och illamående. Gillar inte att inte kunna se framåt när jag åker; samma sak på flygplan och båtar!
 
Nu blir det en lugn kväll med min man och sen är det jobb hela veckan utom onsdag; då ska jag bege mig ut på en 15-km runda! Nu är det verkligen hög tid att börja länga rundorna...bara några små veckor kvar till den stora finalen i Göteborg! Än så länge är det längsta jag sprungit 1,4 mil och då var det av misstag; jag sprang fel! Hade varken dryck eller druvsocker med mig så jag mådde inte så bra och blev dessutom för varm. Men denna gången är allt noga planerat. Mer om det på onsdag eller torsdag!
Världens bästa löparkompis och draghjälp (mentalt då..!)

Häpp häpp!

Ja nu får jag ta mig i kragen igen med bloggandet. Jag jobbar och jobbar, men det vet ni väl vid det här laget och dessutom är det tråkigt att skriva om. Så därför skriver jag nu om det vi alla tycker bäst om; löpning! I tisdags hade jag jobbat 7-15, trött som ett litet löv somnade jag en stund i soffan och vaknade lite långsamt till liv mot kvällen igen. Skulle springa 6 km enligt mitt program men när jag väl var ute kändes allt så bra; benen, kondisen, flåset, solen sken och det blåste inte. Så jag kutade på i 10,3 km bara sådär! Kutade och kutade, det tog sina 63 minuter men jag var sååå nöjd när jag kom hem! Hade inte alls ont i benen och kände mig inte helt slut. Tyvärr gjorde det mer ont idag när jag sprang....skulle springa 6-8 km men det blev bara 4. Dels för att rundan tog slut och jag orkade inte springa den en gång till, dels för att benen började göra ont igen. Tränade styrka igår och hade träningsvärk idag. Dessutom blåste det motvind och då blir det kallt. Blir det kallt tappar jag motivationen och blir på dåligt humör så det blev som det blev. Nåja. Jag har iallafall varit ute en liten sväng idag. Nästa sväng blir på 9 km med världens bästa löparhund Queenie i Glumslöv på söndag. Ska bara komma på nåt ställe jag kan springa till...

RSS 2.0